keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Pieniä paloja historiasta

Kirkkohautausmaalla yritetään hiljallensa askel askeleelta palauttaa pieniä paloja historiasta takaisin nykyaikaan. Vaikka Lempäälä uudistuuksin hurjaa vauhtia hautausmaan ympärillä, on hautausmaa mielestäni paikka, joka ulkoasultaan saa jäädä historialliseen muotoonsa.

Olemme tehneet kesän aikana suuria löytöjä ja saaneet aikaan ajoittain villejäkin suunnitelmia.

Huomasimme 2012 kesän lopulla, että sankarihaudan kirkon päädyn puoleiset reunakivet olivat hautautuneet lähes 20 senttiä maanpinnan alapuolelle. Tästä kirposi kunnostushanke sankarihaudan entisen ulkoasun palauttamiseksi. Etsimme syksyn ja talven 2012 aikana vanhoja 80-luvulta tai aikaisemmin otettuja valokuvia.
En ikävä kyllä päässyt tapaamaan erästä ystävällistä hautausmaalla kävijää, joka jätti minulle harvinaisen valokuvan sankarihaudan historiasta. Valokuvassa oli juuri perustettu sankarivainajien alue talvisodan päättymisen jälkeen. Sankarihautaa koskien laitoin aikaisemmin blogiini kuvia peruskunnostuksesta, jota jatketaan ensi vuoden aikana.

Valokuva kuitenkin kirvoitti minussa toisenkin ajatuksen. Olisiko mahdollista sama kunnostustyö suorittaa Vapauden miekan ympäristölle? Ehdotin asiaa työntekijöilleni, jotka välittömästi innostuivat ideasta. Ehdotin asiaa kainosti seuraavan vuoden kesälle, mutta he innostuivat ja toivoivat työn aloituksen jo tälle vuodelle.

Olen hyvinkin varma, että työntekijöideni ahkeruus ja innostus mitataan jollain paljon laajemmalla mitta-asteikolla.

Viime viikolla työntekijäni aloittivat työn vapauden miekan keskikäytävästä tarkistaakseen millainen lopputuloksesta mahtoi tulla. Puutarhatyössä työntekijä näkee omien kätensä jäljet ja monesti työ alkaa ruokkimaan tekijäänsä. Keskikäytävältä työ versosi reunoille ja reunoilta lopulta seuraavalle...ja seuraavalle.

Ensiksi oli vain tarkoitus puhdistaa kokeiluksi keskikäytävä

Ja no lopulta se sitten työ vähän rönsyilikin pidemmälle

Mutta lopputulokseen ei voi olla kuin tyytyväinenVapauden miekka pystytettiin vuonna 1934. Ensi vuonna vapauden miekan pystyttämisestä tulee kuluneeksi 80-vuotta. Ja voin lämpimin kiitoksin ahkerille työntekijöilleni sanoa, että tämän vanhan muistomerkin ympäristö on nyt arvonsa mukaisessa kunnossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti