sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Yleisiä hoitoperiaatteita

Koska vuoden aikana ja kesällä on herännyt kysymyksiä muutamasta hoitotoimenpiteestä hautausmailla, niin nostan blogiin pari suurinta vastauksineen.

Kotiin lähetetyt kirjelmät hautamuistomerkin oikaisusta.
Kallistuneet hautamuistomerkit ovat vaaraksi hautapaikoilla työskentelevälle henkilökunnalle. Jo pienikin kivi saattaa painaa lähes 100 kiloa ja aiheuttaa kaatuessaan merkittävän vaaran työntekijälle. Hautamuistomerkin oikaisu on hautapaikan haltijan / omaisten vastuulla. Seurakunta ei tarjoa kiven oikaisupalveluita vaan ostopalvelua etsiessä on käännyttävä ulkopuolisen yrittäjän apuun. Kiven oikaisun voi hoitaa myös itse, mutta suosituksena on noudattaa erittäin suurta varovaisuutta.

Huom! 
Hautakivi on oikaistava asianmukaisesti. Hautakiven kulmien alle puupalojen, kivien etc. laittaminen on ehdottomasti kielletty! 

Miksi vain hoitohaudat laputetaan oikaisuvaateilla ?
Hoitohaudat ovat ensisijaisesti, koska niiden työskentely tapahtuu hautakiven välittömässä läheisyydessä.

Onko nurmikonleikkuu maksullinen ?
Nurmikon leikkaaminen hautapaikalta kuuluu toistaiseksi hautapaikan perushoitoon ja maksu sisältyy hautapaikan lunastusmaksuun. 

Maksetussa hoidossa saanko valita haudalle istutettavat kukat ?
Ei. Kesäkukka hoidoissa hautapaikan kukat ovat aina samat yhdellä hauta-aluuella. Yksittäisiä hautoja emme anna valita. Kukkia pyritään kierrättämään hautausmaan eri osastoilla, että yhdelle haudalle syntyisi hieman vaihtelua eri vuosina.
Perennahoidossa kukat valitaan kasvupaikan mukaan. 

Hoitohauta istutus näyttää vajaalta. Saako haudalle maksusta lisää kukkia ?
Ei. Kirkkovaltuusto on vahvistanut hautainhoitosopimuksista perittävät hinnat ja hoitosopimusehdot. Näiden voimassa olevien ehtojen mukaan maksusta hautapaikalle ei saa ylimääräisiä kukkia. Omaisilla on mahdollista tuoda haudalle juhannuksen jälkeen omia kesäkukkia. Seurakunta hoitaa myös omaisten istuttamia kesäkukkia.

Huom.
Mikäli kukat menehtyvät on seurakunnan velvollisuus sopimusehtojen mukaan korvata vain seurakunnan istuttamat kesäkukat. Seurakunta ei korvaa omaisten istuttamia kesäkukkia.
Muistakaa kohtuus kaikessa. Liikaakin kukkia on vain liikaa :)

Onko kasteluhoitoa tarjolla ?
Tätä kysytään minulta hyvinkin usein. Kasteluhoitoa yksinään ei ole tarjolla vaan ainoat hoitomuodot ovat kokonaisvaltainen hoito kesäkukilla tai perennoilla.


Joku siirtää haudan taakse laittamani lyhdyt ja ruukut haudan eteen ?
Hautakiven takaosa ei ole säilytystila tavaroille. Kaikki hautapaikalle kuulumattomat esineet tulisi kuljettaa kokonaisuudessaan pois hautausmaalta. Lyhdyn voi kesän ajan säilöä kotona varastossa. Jos leikkokukka ruukku on rikki, on sen paikka jäteastiassa eikä pensaassa haudan takana. Haravat ja käsikuokat säilötään kotona. Muita omaisia on hyvä tiedottaa, että he tuovat itse tarvittavat työkalut mukanansa. 

Keväällä kanervani ja havuni katosivat haudalta ?
Kevätsiivouksessa kaikilta haudoilta siivotaan havut, kanervat ja kynttilät. :) Kyseessä siis hautausmaan kausityöntekijät.

Miksi vedet laitetaan päälle vasta äitienpäiväksi ?
Kokemuksen kautta äitienpäivää edeltävä viikko on todettu varmasti, että hautausmaan vesiputket ovat sulana. Hautausmaalla vedet tullaan laittamaan eteenkinpäin päälle äitienpäivää edeltävällä viikolla, joten ennen äitienpäivää kasteluvesi tulee toimittaa mukanansa hautausmaalle. 

Loppuun muistutuksena, että nämä ohjeet koskevat Lempäälän seurakuntaa. Eri seurakunnilla on erilaisia toimintatapoja ja hyvin harvoin toimintatapoja voidaan suoraan soveltaa toiseen seurakuntaan. Vastaavissa kysymyksissä eri seurakunnissa, suosittelen kääntymään hautausmaan ylläpitäjän puoleen. 


Petri - Puutarhuri
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti