keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Pienten osien summa

Oma kiinnostukseni luontoon heräsi vasta kunnolla opiskelujeni alkaessa Lepaan Ammattikorkeakoulussa. Valokuvaus harrastukseni myötä aloin kiinnostua luonnon laajoista kokonaisuuksista ja sen pienen pienistä yksityiskohdista. Mistä kaikki ympärillämme rakentuukaan ?

Näkemämme maisema koostuu sadoista pienistä yksityiskohdista. Metsässä on välillä maltettava laskeutua maahan polvillensa. Tunnustella maata. Pohjaa mille kaikki päällä oleva rakentuu. Jokainen pohja on erilainen ja kaikki kasvit eivät kasva erilaisilla pohjilla.

Metsätyypeistä rehevin ja runsaslajisin on suomessa lehto. Lehtometsän lajikirjoa leimaavat tyyypillisesti aluskasvillisuuten kukkivat vuokot suurina mattoina. Pensaskerros ja puulajien kasvu on runsasta ja näyttävää. Puusto muodostuu niin havu- kuin lehtipuista. Lehtoja Suomen metsäpinta-alasta on noin 1 %.

Neva on puuton suoalue ja usein myös hyvin kostea suo. Nevalla huomion tulee kiinnittyä yksityiskohtiin. Nevoilla on suuri merkitys Teereiden soidinpaikkoina ja erityisesti karpalosoina. Kun silmä kiinnittyy yksityiskohtiin nevoilta aukeaa kokonaan oma maailmansa.

Puutarhurina olon ikuinen mielenkiinto on luonnon ja kasvien mysteerio. Vaikka me kuinka hoidamme kesänkukkijoita kastelemalla, hoivaamalla ja lannoittamalla voi lopulta tulos olla kasvin kuolema. Kuitenkin voikukalle voi riittää vain yksi pieni rako autotiessä.

Talvemme ovat muuttuneet luonnolle armottomimmiksi. Kylmien ja lämpimien säiden vaihtelu tuo luonnollekkin turhaa toivoa. Kylmää seurannut lämmin kausi keväällä voi saada aikaan kasvien kasvuun lähdön ja seurannut takatalvi niiden kuoleman. Tämän jälkeen on lopulta arvoitus kuka tuon toivon nuukahtamisen jälkeen nousee ylös. Ja  myönnettäköön yhä useammin yllätyn kun ne nousijat näen kesän alkaessa.

Luonnossa jokaisella pienelläkin osalla on merkityksensä. Luonto ja ihmisyys on monien osiensa summa. Jokainen kokonaisuus koostuu pienen pienistä elämän rakennuspalikoista, jotka tekevät meistä jokaisesta jotain ainutlaatuista. Kourallinen metsämaata sisältää enemmän pieneliöitä ja mikrobeja, kun maapallolla on ihmisiä.

Sinä lukija olet ainutlaatuinen ihmisenä, ainoa laatuasi, omien pienten osiesi summa ja se sinussa on kaikkein parasta.


Suurista kokonaisuuksista
kuin pienistä yksityiskohdista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti